Zirc és környéke

Egy igazán festői fekvésű kisváros, a Magas-Bakonyban, a Zirci-medencében. Magyarország legmagasabban fekvő városa. (a városközponton a 400 m-es szintvonal halad át.)


400 méterrel a tenger szintje felett, a Bakony-hegység szívében már 1182-ben állt a cisztercita apátság temploma (Rákóczi tér 1.) – mai utódja a bazilika minor rangra emelt, kéttornyú barokk templom, Franz Anton Maulbertsch freskóival.

Története, amely több mint 900 évre tekint vissza, leginkább a ciszterciek apátságához fűződik. Az első ciszterci apátságot 1182-ben III. Béla alapította, amely a XV. század elejéig a magyarországi ciszterci apátságok között rendkívül jelentős szerepet töltött be. Első apátját, Újfalussy Mártont a portyázó törökök 1678-ban megölték. 1699-ben harmincegyezer forint örökáron a sziléziai Heinrichau kezére került. Az első német telepesek 13 házát 1704-ben a kurucok felégették, 1715-25 között újabb német telepesek érkeztek és felépült az első 28 ház. Ezt követően indult meg Zirc újjáalapítása. 

A település 1984-ben kapott városi jogot.

Zirc település látnivalói és néhány nevezetességei:

Apátsági templom, Ciszterci apátság, Reguly Antal szülőházában alapított Múzeum és Alkotóház, Agrárműszaki gyűjtemény, A Zirci Arborétum Természetvédelmi Terület, Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtár, Turistacélpontok