Cuha-völgyi tanösvény

Bakonyszentlászló területéhez tartozik a Cuha-patak folyásának egy része, mondhatni az egyik legszebb része. Népszerű kirándulóhely, gyalogos turisták részére.


A Magas-Bakony egyik méltán közkedvelt kirándulóhelye a közel négy kilométer hosszú, sziklás völgy, melynek legszebb része a számtalan védett növény- és állatfaj számára menedéket jelentő Cuha-völgyi Kirándulóerdő, illetve – az erdei tanteremmel is büszkélkedő – Tanösvény.
A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgyet nem csupán közúton, de a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén döcögő millenniumi vasúton is megközelítheted, melynek útvonalát tartják az egyik legszebbnek Magyarországon. A környék nagyobb városaitól (Győr, Pápa, Zirc) könnyen elérhető távolságra (max.: 40 km).
A tanösvény szerves részét képezi az erdei tanterem, ahol lehetőség nyílik a látott, tapasztalt dolgok megvitatására. A tanösvény egész évben díjmentesen látogatható.

A technika és természet harmóniájának szép példája a Cuha-völgyi milleneumi vasút és völgyhíd, amely az ország egyik legszebb vasútvonala, kezdeményezték is az ipari műemlékké nyilvánítását.

Hrabali hangulatú a gyönyörű Porva-Csesznek vasútállomás épülete.
Itt működik még az ország egyik legszebb vasútvonala. A sínek mellett néhány helyen éppen csak elfér a földút, melyen a túrázók közlekednek. Porva-Csesznek és Vinye vasúti megálló között, ahol a vasút is 3 alagúton megy át, a piros sáv jelzésű turistaúton kényelmesen bejárható az útvonal. A patakvölgy északi kijáratának közelében érdemes felkapaszkodni a Betyárpamlag-barlanghoz.

A Kőpince-forrástól mehetünk tovább Bakonyszentlászló felé, vagy át a Zörög-tetőn (nagyszerű kilátás!) Csesznekre.