Cuha-völgyi barlangok, Hódos-ér völgye, Ördögárok, Vinye

Remete-barlang, Zsivány-barlang.


Cuha-szurdokban a fölénk magasodó sziklák egyikében, a vízmosás felett 20m-el a látványos, tágas, de nem mély kőfülke, a 8m magas és 5-6m széles Zsivány-barlang nyílása tátong. 

Mennyezetéről kürtőnyíláson át pillanthatunk az égboltra. A néphit szerint a sekély üreg a híres bakonyi betyár, Savanyú Jóska egyik búvóhelye volt. Közeledve, a patakot övező nagy sziklák egyikén, jobb oldalon felfestett jelzénél induljunk el felfelé, a gyökerekbe kapaszkodva.

Tovább haladva a patakmeder mentén hamarosan elérjük a Remete-barlanghoz vezető feljárót. A bal oldalon ősrégi jelet találunk. A hegy oldalában felkapaszkodva 1,2m magas, ovális, cseppkő-bekérgezéses bejárata a szurdok sziklái közt ásít. Ha beférünk és végigmegyünk a 7m hosszú, emelkedő folyosón, a végén kisebb – két „ablakon” át fényt kapó – kis terembe érünk.

Érdemes bemenni, nem mindennapi élmény ez a barlang!

Hódos-ér völgye:

Kellemes, szép túrázó erdőrész. Bejáratánál turistaszállók és üdülőházak működnek. Kiinduló pontja lehet több népszerű kiránduló helynek: Likas-kő, Pápalátó-kő, Kőris-hegy, stb.

Ördögárok:

A Bakony talán legszebb szurdokának északi bejárata Bakonyoszloptól délre található. Csesznekről a piros kereszt jelzésen indulva, majd a piros jelzésre térve jutunk az Ördög-árokhoz.

„Az Ördög-árok, a víz és tán földrengések borzasztó emlékműve… vihartól felizgatott kőtenger. Az egész árok
medréből háznyi nagyságú sziklák tornyosulnak – itt nem látsz talpalatnyi földet, minden lépted sziklára esik.”

Vinye: 

Bakonyszentlászlóhoz tartozó lakott külterület. A leglátogatottabb kirándulóhely. Itt folyik a Cuha, itt megy át a Győr-Veszprémi vasútvonal. E kettő együtt kanyarog a csodálatos erdőrészeken át. Tanösvény, pihenőhelyek, sziklás patak, vasúti alagutak, egy jó vizű természetes forrás található itt és a közelben. Több turistaház, szállás és vendégház várja az idelátogatókat.